Kombucha

Zdraví je náš přirozený stav a vyléčit se je náš přirozený sklon.
Být nemocný vyžaduje větší úsilí, než uzdravit se.

re: kombucha

Nový příspěvekod kajcik1@seznam.cz » sob 06. úno 2016 11:13:48

kombucha nám leží na dně a okolo ní se dělá zákal je to normální :sos: :sos:
kajcik1@seznam.cz
 

Re: Kombucha

Nový příspěvekod Barbucha » sob 06. úno 2016 11:28:59

Zákal:

Při slévání je dobré nápoj promíchat, aby chuť byla rovnoměrná - ve vrchních vrstvách totiž bývá kyselejší, sladší část leží u dna. Tam je také zakalenější - zákal tvoří kvasinky. Ty se promícháním rozptýlí a při slévání se rovnoměrně dostanou do jednotlivých lahví. Kvasinkový zákal by se měl podle odborníků v lahvi nechat jako základ dalšího nápoje (namísto přilití kombuchového nápoje). Zcela vyprázdnit a vypláchnout by se kvasná nádoba měla dle této rady asi po každém čtvrtém kvašení. Dá se říci, že oba způsoby jsou správné, při promíchání se kvasinky přenesou do nápoje, a když se s ním dostanou do těla, příznivě působí v trávicí soustavě, při ponechání kvasinek u dna zase nový zákvas rychleji pracuje.

Plavání houby u dna:

Houba vložená na hladinu někdy klesne ke dnu, jindy zůstává plavat na hladině. Každopádně se nahoře v průběhu kvašení vytváří houba nová. Někdy roste nová houba zvlášť, jindy srůstá se starší houbou v jeden celek.

Kombuchová houba, která je vyjmuta z předešlé várky po ukončení kvašení při stáčení hotového čajového vína do lahví, se omývá studenou až mírně vlažnou vodou, zbavuje se kalu, usazenin odstraňují se hnědé odumírající části houby. Pokud je houba srostlá z více generací, odstraníme pátou a starší generace. Uložíme ji na čistý opláchnutý talíř (pozor, aby nebyl horký) a přikryjeme jiným talířem. Očištěná houba může být následně vložena do naočkovaného sladkého čaje.

Protože v průběhu kvašení vždy naroste na povrchu hladiny čaje nová houba, kdežto stará houba zůstane buď pod ní nebo leží u dna láhve (případně se vznáší někde uprostřed), máme po každé várce kombuchového čaje o jednu houbu (či o jednu vrstvu na staré houbě) více. Po omytí a odstranění hnědých odumírajících částí na starších houbách můžeme k přípravě nové várky vložit do naočkovaného nápoje všechny houby, které máme; nejčerstvější houbu přidáváme jako poslední a pokládáme ji na hladinu její vrchní stranou nahoru. Nebo můžeme novou houbu použít pro přípravu nové várky v další láhvi, a tak rozšiřovat svou výrobu.

Láhev je nadále nutno přikrýt čistým plátnem (osvědčil se nový čistý papírový ubrousek, který rozložíme a dvě vrstvy tenkého průdyšného papíru se přeloží přes hrdlo) a upevní se kolem hrdla převázáním nebo gumičkou (proti muškám a proti prachu). Skrze papír bude ven pronikat vytvářející se kysličník uličitý.
Barbucha
 

Předchozí

Zpět na Zdraví

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků