Kombucha

Zdraví je náš přirozený stav a vyléčit se je náš přirozený sklon.
Být nemocný vyžaduje větší úsilí, než uzdravit se.

Re: Kombucha.

Nový příspěvekod Petra » sob 24. zář 2011 16:46:27

Luck píše:Nejdříve jsem jí Petro kupoval a teď už si jí pár let dělám sám.
Mimo jiné to přijde o hodně levněji a taky můžu ovlivňovat chuť i kvalitu.
Čímž nechci říct, že ta kupovaná není kvalitní.
To bych kecal.
:-)


Četla jsem, Lucku, že pří výrobě vzniká také alkohol. Musi se odstranit nebo se může i nechat? Jak to potom chutná?

Tady je také jedno vyprávění:

http://message.sk/text/kombucha/

:)
Petra
 
Příspěvky: 1401
Registrován: čtv 15. zář 2011 9:22:09

Kombucha

Nový příspěvekod Luck » sob 24. zář 2011 22:55:21

Ten alkohol je tam Petro jenom ve stopovém množství, nepatrně.
Obávám se, že snahou o odstraňování nějaké složky bychom docílili pouze toho,
že pak už bychom nepili Kombuchu.

S původně přirozenými potravinami se to stále více dělá, že se z nich buď něco odstraňuje,
či se naopak "obohacují."
Pokud si na obalu přečteme, že potravina byla obohacena nějakým vitamínem,
že byl snížen obsah tuků, neřku-li že se jedná o "novou receptůru" (například u smetany apod.)
či že je "lépe roztíratelná" nebo "lahodněji chutnající než dosud,"
pak je nejllépe od takové potravinářské vymoženosti upalovat, co nám nohy stačí.

...a díky Petro za ten odkaz na stránky.

:-)
Luck
 
Příspěvky: 234
Registrován: pát 23. zář 2011 15:56:36

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Nový příspěvekod Astos » úte 27. zář 2011 14:36:54

Už jste někdy pili kombuchu na kocovinu? Měl jsem vůbec nejhorší kocovinu, když jsem se probudil ráno a asi 30 minut po vypití plné sklenice kombuchy to bylo úplně pryč. :crazy: :yeah:
Astos
 

Kombucha a kocovina

Nový příspěvekod Luck » úte 27. zář 2011 14:52:52

..asi 30 minut po vypití plné sklenice kombuchy to bylo úplně pryč.
---------------------------
"Na území bývalého SSSR po roce 1945 rychle stoupal počet nádorových onemocnění.
Při vyhodnocování četnosti tohoto onemocnění se brzy začalo jevit nápadným,
že ve dvou krajích (Solikamsk a Beriozniki) na středozápadním Uralu se téměř neobjevuje,
a když, tak jen u přistěhovalců.
Byly ustaveny dvě výzkumné skupiny, které měly za úkol zjistit příčinu této zvláštní odchylky.
Nejprve bylo porovnáváno životní prostředí v této oblasti s oblastmi jinými,
avšak zjistilo se, že zde nejen že není lepší, ale že je dokoce ještě horší
v důsledku znečišťování životního prostředí závody s vysoce škodlivými odpady
z výroby draslíku, olova, rtuti a azbestu. Laboratorní rozbory účinku průmyslových emisí prokázaly,
že tyto dvě oblasti jsou na tom skutečně hůře než leckteré jiné.
Lesy a řeky zde umíraly tak jako v jiných oblastech Ruska. Zde tedy vysvětlení být nemohlo.
Zkoumaly se dále aspekty jako úroveň bydlení, stravovací zvyklosti,
náročnost a hygiena práce, využití volna, doba spánku, věk atd.,
ale ani zde se nezjistily rozdíly při srovnání se zbytkem Ruska.
Konzumace alkoholu a nikotinu se též nijak nelišila od ostatních oblastí,
ovšem v této souvislosti zde jeden rozdíl přeci jenom byl:
navzdory alkoholismu zde byla podstatně lepší morálka než na ostatním území,
delikty z opilství byly mimořádně řídké.
Zdálo se, že zdejší lidé snesou více alkoholu, aniž by se opili
(ve skutečnosti jim pomáhala kombucha - urychluje totiž odbourávání alkoholu z krve)."


:-)
Luck
 
Příspěvky: 234
Registrován: pát 23. zář 2011 15:56:36

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 03. říj 2011 17:45:14

kombuchu jsme pěstovali doma několik let, žádné zvláštní účinky jsme na sobě nepozorovali, což ovšem neznamená, že účinky z jejího pití nebyly

na co je potřeba dát pozor je čistota (prach, špína, různé plísně, výpary z cigaret atd)
Návštěvník
 

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Nový příspěvekod Luck » pon 03. říj 2011 19:34:15

na co je potřeba dát pozor je čistota (prach, špína, různé plísně, výpary z cigaret atd)

...a taky na takové ty vinné mušky, co když nakladou dovnitř vajíčka, tak se může houba zkazit,
..žádné zvláštní účinky jsme na sobě nepozorovali, což ovšem neznamená, že účinky z jejího pití nebyly

Těmi pozitivními účinky může být samozřejmě už sám fakt, že se (naštěstí) nic mimořádného neděje.
Vědět co by se někdy dělo, když bychom neudělali co jsme udělali, možná bychom se lépe učili vděčnosti
za to, že se něco naštěstí neudálo.

:-)
Luck
 
Příspěvky: 234
Registrován: pát 23. zář 2011 15:56:36

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Nový příspěvekod Návštěvník » úte 04. říj 2011 10:25:33

Luck píše: Těmi pozitivními účinky může být samozřejmě už sám fakt, že se (naštěstí) nic mimořádného neděje.
Vědět co by se někdy dělo, když bychom neudělali co jsme udělali, možná bychom se lépe učili vděčnosti
za to, že se něco naštěstí neudálo.

:-)


je to tak, jak píšeš, včetně toho vděku

k tomu udržení čistoty ... chce to pořádně vyčistit nádobu ve které se houba pěstuje i za použití vařící vody, hrdlo jsme měli překryté čistým vyžehleným kapesníkem z porézní tkaniny

kombucha dýchala a přitom to bylo přikrytý - žádný prach žádný mušky

s kombuchou jsme zacházeli, jako se členem rodiny, byla pro nás kamarád
Návštěvník
 

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Nový příspěvekod Luck » úte 04. říj 2011 11:01:59

Taky s ní s tou Kombuchou kamarádím. Ona to bere a oplácí.
Mám to tak vlastně i s jídlem vůbec.

Mám se prostě rád.

:-)
Luck
 
Příspěvky: 234
Registrován: pát 23. zář 2011 15:56:36

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Nový příspěvekod Bill » stř 05. říj 2011 9:42:49

Tak jsem si pávě přinesl ze zdravé výživy násadu pro domácí přípravu KOMBUCHY od STEVIKOMU s.r.o a co teď s tím? Paní mi tvrdila, že je pod víčkem návod, ale není tam nic. Navíc zjišťuju že nemáme černý čaj a tak nevím jestli ji do zítra dát do ledničky nebo do špajzu. A když už se ptám, jaký černý čaj (zelený prý není vhodný) je prosím nejvhodnější? Díky za rady.
Bill
 

Kombucha

Nový příspěvekod Luck » stř 05. říj 2011 10:58:55

Ahoj Bille.
Předpokládám, že je ta koupená násada uložená v roztoku,
který je vlastně už pořádně zkyslou kombuchou, jak to bývá obvyklé.
V krámě bývá normálně vystavená v regálu, (ve skle a nebo v plastovém pytlíku)
alespoň já jí tak vídal.
Tak není třeba dávat jí na tu krátkou dobu do ledničky,
to se doporučuje v případech že chceš z nějakých důvodů přerušit
výrobu nápoje na pár měsíců a pak se dává Kombucha dokonce do mrazáku.
Potom se ovšem vzpamatovat může a taky nemusí.

Pokud jde o ten druh čaje, dávám přednost černému.
Protože jsem se přiklonil k názoru, že je nejvíc nápomocný,
ke vzniku opravdu kvalitního nápoje

Lidé s Kombuchou také experimentují, dělají si jí jak se zeleného čaje
tak z různých bilinek, všelijak to míchají.
Mají třeba pocit, že když je nějaká bylinka zdravá sama o sobě,
tak že ta Kombucha která se z ní udělá, bude taky zdravější.
V obchodech je tak k dostání Kombucha "Kopřivová" Heřmánková" z Hlohu ..a tak podobně.
Myslím, že je to tak hlavně proto, aby odbyt nápoje nebyl zbytečně ochuzen o
tuhle část potenciálních zákazníků.
Když už se shodneme třeba na tom černém čaji, tak potom dlužno dodat,
že je dobré vyhnout se té pytlíkové epidemii, kterou jsou bohužel v současnosti
zaplavený "čajový" regály v obchodech.
Potravinářští giganti sázejí na lenost, uspěchanost a s tím související
nezájem o skutečnou kvalitu.
A vychází jim to výtečně, hezké obrázky na krabicích s různým (vábně dochuceným) šuntem
se ujímají mimo jiné také v těch čajových koutcích.
Naštěstí se ten sypaný čaj dá ještě koupit také, čehož využívám.
Pokud jde o sortu, tady bych nechal prostor pro vlastní tvořivos a chuťové gusto.

Když se mi z čaje vyvine hutná, chutná kombucha, tak ho koupím příště zase.
Teď zrovna dojíždím jedno kilový balení od firmy "Grešík" "CEYLON O.P."
"Orange Pekoe " je čaj dobré kvality a Grešík je kvalitní firma, který se dá věřit.
Stálo mě to kilo čaje něco přes čtyři stovky tuším. Ale vyplatí se to a máš na čas pokoj.
Až tohle dojedu, tak vidím, že tu mám od někoho dárek od firmy -Ahmad Tea London-
a sice -Earl Grey-.
Ale nemyslím, že je zase třeba se shánět po nějakých jakoby špičkových čajích,
akorát je dobrý se vyhnout těm sáčkovým vymoženostem,
prortože ne vždycky výrobce nepodlehne možnosti do pytlíku schovat
lahodně dochucenou kdovíjakou jakost.
U bylinek to bude asi něco jiného, nicméně ten svůj oblíbenej Pulmoran si
taky kupuju sypanej.

Tak jsem se zase rozepsal koukám, tak přidávám jeden z těch solidních odkazů,
kde se Bile můžeš o tý Kombuše leccos zajímavýho dočíst.
A pak sem napíšeš jak pokračuješ?

Zatím Čau a dobrou chuť.

:-)



http://message.sk/text/kombucha/
Luck
 
Příspěvky: 234
Registrován: pát 23. zář 2011 15:56:36

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Nový příspěvekod Bill » stř 05. říj 2011 15:55:31

Díky Lucku za tipy a pěkné povídání k tomu. Zítra se vrhnu na přípravu s Grešíkem. Mám doma pěknou 3.5l zavařovací sklenici, bude na to dobrá? Po jaké době konzumuješ, hned doplňuješ úbytek tekutiny ve sklenici? Jak dlouho tam ta Kombucha vydrží?
Bill
 

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Nový příspěvekod Bill » stř 05. říj 2011 16:10:29

Zapoměl jsem se zeptat na to nejdůležitější: způsob přípravy. Určitě bych si to někde vygooglil, ale dám přednost informacím z první ruky. Ahoj a dík. :)
Bill
 

Kombucha

Nový příspěvekod Luck » stř 05. říj 2011 18:03:46

Googlit Bille nemusíš.
Stačí se mrknout na ten odkaz, co jsem ti přidal k minulému povídání.
Tam je dostatek "potravy" kterou když postupně vstřebáš, budeš vědět všechno potřebné.

V žádném případě nedolévej zkonzumovanou Kombuchu vodou.
Když máš pocit že Kombucha už není zbytečně sladká a je hotová, (čím kyselejší tím účinnější)
..tak z ní vyndáš houbu a dáš ji zvlášť do sklenice, s trochou hotovýho nápoje.
Předtím ji zkontroluješ (ruce umyté!), očistíš od případných tmavších skvrn,
prostě ji trochu ošetříš, předtím než ji vložíš do nového nálevu.
Ten já dělám následovně:

Do třílitrové zavařovací sklenice dám tak dvě třetiny vody /já ji nepřevařuju/
do té vody dám rozpustit deset polévkových lžic bílého cukru (čím jemnější tím lepší)
Přivedu k varu trochu vody, (kolem půl litru) a dám do ní louhovat dvě polévkové lžíce
toho černého čaje. Já to nechávám louhovat asi čtvrt hodiny.
Získám tak čajový koncentrát (na vojně by tomu řekli "magorák")
který přidám do té sladké vody ve sklenici. Přidám do toho trochu hotového nápoje Kombuchy,
v tvém případě když děláš první várku to bude ten Kombuchový ocet, ve kterém
je ta houba co jsi jí koupil.
Pak to doleju vodou tak, aby voda nepřetekla, až do ní nakonec přidám
tu houbu. Před tím musí být samozřejmě cukr úplně rozpuštěný a všechno
spolu promícháno.
K míchání je třeba něco z kvalitního plastu, Kombucha nemá přicházet do styku s kovem.
Pak se to přikryje prodyšným pláténkem a dá stát někam do klidu, aby na to nesvítilo přímý slunce.
Zima Kombuše nesvědčí, zraje pak pomaleji, ale jinak se nic neděje,
mě kombucha dobře prosperuje i když je docela v chladnu.

Na ochutnávání je třeba také něco z toho plastu, u mne je to naběračka.
Pozor, aby se do ní nedostaly naše bakterie ze slin. To by se jí nemuselo líbit.
Já jsem rád když se můžu napít kdykoliv dostanu chuť, jedna třílitrovka na týden bývá i málo.
Například minulý týden jsem připravil ke zrání dvě láhve a zítra asi udělám další dvě.

Tím chci říct, že zatím co konzumuju hotovou Kombuchu, další se mi "dělá."
V oběhu jsou tedy čtyři láhve, někdy i víc.
Tvořivosti se meze nekladou, rychost zrání může být v každý flašce jiná, podle objemu
a vydatnosti nasazený houby. Na třílitrovku dávám tak dva koláče z těch co se vytvořily
předtím, jak ta houba dorůstá.
Pokud jsi koupil jednu násadu, možná na ní napoprvé tři litry může být dost,
že to neutáhne. Ale já to kdysi zkusil a šlo to. Jenom se halt dělala dýl.
Když jsi nenašel návod, koukni na něj na internetu, ta firma tam asi něco mít bude.

Hlavně se věnuj tomu odkazu co jsem ti tam prve přidal.
Myslím tenhle: http://message.sk/text/kombucha/

To by pro tentokrát bylo všechno.

Čau.

P.S.
Ty už máš ten černej čaj rovnou od Grešíka?

P.P.S.
Tak jsem se teď podíval na tu tvojí firmu Stevikom
a docela tam o Kombuše toho dost píšou.
Viz. http://www.kombucha-praha.cz/


:-)
Luck
 
Příspěvky: 234
Registrován: pát 23. zář 2011 15:56:36

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Nový příspěvekod Bill » stř 05. říj 2011 18:58:30

Paráda, s tím už si vystačím. Mě šlo hlavně o ty provozní věci, příprava, doba zrání a co s Kombuchou dál. Na stránky Stevikomu jsem se z toho důvodu hned kouknul, snad jsem koukal špatně, ale tyhle věci tam nenašel. Tak jsem si řekl, že to zkusím tady, kde mě to mimochodem inspirovalo, abych si Kombuchu vůbec pořídil. Čaj od Grešíka ještě nemám, ani jsem tu značku dosud neznal. Moje partnerka je naštěstí znalejší a ví kam na něj. :)
Bill
 

Kombucha ..a červený grep.

Nový příspěvekod Luck » čtv 06. říj 2011 8:23:49

Ty polévkové lžíce při odměřování cukru čaje můžou být lehce vrchovatý.
Původně jsem toho cukru dával dvanáct lžic , postupně jsem skončil na desíti.

Moje osobní finta:
Do ranní kombuchy kterou piju na lačno, vymačkám půl červenýho grepfruitu.
Jeho semínka nevyhazuju. Rozkoušu je (pořádně!) a jím.
Dělá se z nich vzácný, antibioticky působící olej viz:


GREP – EXTRAKT Z JADER:
– vynikající přírodní antibiotikum – při všech případech akutních virových a bakteriálních infekcích
(např. chřipky, vnitřní záněty)
• velmi účinný proti běžným bakteriím způsobujícím průjmová onemocnění
(např. Salmonella), infekce močových cest, onemocnění dýchacího ústrojí
•skvělý při léčbě gynekologických infekcí
•jako jeden z mála prostředků ničí tzn. zlatého stafylokoka
•chrání žaludeční sliznice a zažívací trakt, pomáhá při léčení žaludečních vředů
•pomáhá i zdravému organismu bojovat s běžnými nepřátelskými viry, bakteriemi, plísněmi
•podpůrně je užitečný i při ztrátě imunity
•namísto lihu je zde použit potravinářský glycerin


:-)
Luck
 
Příspěvky: 234
Registrován: pát 23. zář 2011 15:56:36

Re: Kombucha ..a červený grep.

Nový příspěvekod Petra » čtv 06. říj 2011 9:22:58

Luck píše:Ty polévkové lžíce při odměřování cukru čaje můžou být lehce vrchovatý.
Původně jsem toho cukru dával dvanáct lžic , postupně jsem skončil na desíti.

Moje osobní finta:
Do ranní kombuchy kterou piju na lačno, vymačkám půl červenýho grepfruitu.
Jeho semínka nevyhazuju. Rozkoušu je (pořádně!) a jím.
Dělá se z nich vzácný, antibioticky působící olej viz:


GREP – EXTRAKT Z JADER:
– vynikající přírodní antibiotikum – při všech případech akutních virových a bakteriálních infekcích
(např. chřipky, vnitřní záněty)
• velmi účinný proti běžným bakteriím způsobujícím průjmová onemocnění
(např. Salmonella), infekce močových cest, onemocnění dýchacího ústrojí
•skvělý při léčbě gynekologických infekcí
•jako jeden z mála prostředků ničí tzn. zlatého stafylokoka
•chrání žaludeční sliznice a zažívací trakt, pomáhá při léčení žaludečních vředů
•pomáhá i zdravému organismu bojovat s běžnými nepřátelskými viry, bakteriemi, plísněmi
•podpůrně je užitečný i při ztrátě imunity
•namísto lihu je zde použit potravinářský glycerin


:-)


Myslíš toto, Lucku?

http://www.drpopov.cz/detail/50BF1E26-C ... 89DAEB2CC7

Máš s tím nějaké zkušenosti? Moje kamarádka pořád něco hledá pro svoji neteř, která má problémy se zlatým stafylokokem. Lékářům se moc nedaří to dostat pod kontrolu. Ted ji chce nechat dát udělat náhrdelník z onyxu, jestli to by nepomohlo.
:)
Petra
 
Příspěvky: 1401
Registrován: čtv 15. zář 2011 9:22:09

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Nový příspěvekod Leah » čtv 06. říj 2011 15:00:46

Ahoj Petro.
Mám dobrou zkušenost s gemoterapií paní Podhorné, ne sice se stafylokokem, ale koukám,
že i na tento zdravotní problém jednu kůru zaměřenou má (je s grepem) ;) .
Zde:
http://www.nadeje-byliny.eu/Kury/197-Ku ... cinky.html
:)
Leah
 
Příspěvky: 36
Registrován: úte 20. zář 2011 10:06:09

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Nový příspěvekod Petra » čtv 06. říj 2011 16:03:33

Leah píše:Ahoj Petro.
Mám dobrou zkušenost s gemoterapií paní Podhorné, ne sice se stafylokokem, ale koukám,
že i na tento zdravotní problém jednu kůru zaměřenou má (je s grepem) ;) .
Zde:
http://www.nadeje-byliny.eu/Kury/197-Ku ... cinky.html
:)


Díky za informaci. :)
Petra
 
Příspěvky: 1401
Registrován: čtv 15. zář 2011 9:22:09

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Nový příspěvekod Bill » čtv 06. říj 2011 17:28:28

Tak Kombucha už je u sebe doma - v čaji. Zdá se mi tam taková rozcuchaná a nepatrná v té velké sklenici, snad se ujme. :)
Bill
 

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Nový příspěvekod Luck » čtv 06. říj 2011 19:53:46

Chudinka malá.
Já dávám na třílitrovku dva velký koláče.
Pro začátek by stačila asi polovina tý třílitrový sklenice.
A jak bude houba dorůstat, bude toho zvládat čím dál víc.
Nevím Bille jak velkou tu houbu máš.
Co když by jsi pro začátek něco odlil?

:-)
Luck
 
Příspěvky: 234
Registrován: pát 23. zář 2011 15:56:36

Další

Zpět na Zdraví

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník