Kombucha

Zdraví je náš přirozený stav a vyléčit se je náš přirozený sklon.
Být nemocný vyžaduje větší úsilí, než uzdravit se.

Re: Kombucha

Nový příspěvekod Leah » čtv 06. říj 2011 19:29:57

Ahoj Lucku.
Když jsem dělala nálev z Kombuchy prvně, použila jsem na tu malou koupenou houbu taky ten třlitrový okurkáč a houba to zvládla na výbornou.
Dorostla do velkého koláče hned ten první týden a samotný nápoj z ní byl také dobrý. Tak nevím...růst a zrání záleží třebas i na teplotě v místnosti.
Při tom prvním „nasazení“ houby do nálevu je možno zároveň zakoupit nápoj již hotový a pak ho při ochutnávání toho svého porovnávat a dolaďovat
(dobu slití a nové násady nálevu), tj. volit dobu stočení nápoje podle svojí chuti. Prostě držet se daných pravidel a zároveň s tím zkoumat a experimentovat. :)
Leah
 
Příspěvky: 36
Registrován: úte 20. zář 2011 9:06:09

Re: Kombucha

Nový příspěvekod Luck » čtv 06. říj 2011 20:19:46

Při tom prvním „nasazení“ houby do nálevu je možno zároveň zakoupit nápoj již hotový
a pak ho při ochutnávání toho svého porovnávat a dolaďovat

Ano Leah.
A taky se dá z té koupené Kombuchy trochu přicmrndnout do té první násady,
protože koupená houba jí většinouv tom balení kolem sebe moc nemá.
Dvě deci by mělo být nejmíň.
A jestli ti ta koupená houba utáhla napoprvé hned tu třílitrovku, během týdne,
tak byla asi od dobré firmy. Je pravda, že teplota v místnosti v tom tempu zrání hraje důležitou roli.
A co se toho chuťového gusta týká, přimlouvám se za to, aby se Kombucha konzumovala
sladká jen tolik, aby ještě byla chutná.
To znamená, aby ten bílý cukr byl kvašením opravdu zpracovaný
a my náhodou nepili místo zdravého nápoje nápoj škodlivý.
To v případě že bychom jí nenechali pořádně dozrát, protože "jsme na sladký."

:-)
Luck
 
Příspěvky: 234
Registrován: pát 23. zář 2011 14:56:36

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Nový příspěvekod Bill » pát 07. říj 2011 9:17:32

Luck píše:Chudinka malá.
Já dávám na třílitrovku dva velký koláče.
Pro začátek by stačila asi polovina tý třílitrový sklenice.
A jak bude houba dorůstat, bude toho zvládat čím dál víc.
Nevím Bille jak velkou tu houbu máš.
Co když by jsi pro začátek něco odlil?

:-)

Nevěděl jsem s čím tu houbu srovnat, po prohlédnutí pár obrázků na netu musím konstatovat, že ta moje kombucha neodpovídá žádnému z nich. Když jsem včera otevřel tu pixli s násadou, chvilku trvalo než jsem na dně rozeznal jakousi blánku neurčitých tvarů. No teď v té sklenici vypadá jak čerstvě vylíhlá medůzka schoulená u dna. Nevím co mi tam ten Stevikom dal, no uvidíme. Třetinu sklenice jsem odlil. :-)
Bill
 

Re: Kombucha

Nový příspěvekod Luck » pát 07. říj 2011 9:27:07

Fajn Bille,
tak bych ji tam tu medůzku teď nechal pracovat, však ona ukáže co umí.
Když bude v teple, půjde jí to líp.
První týden bych jí leda tak jednou za dva dny promíchal
(ne kovem!) a teprve pak bych se na ní mrknul a trošku usrknul na ochutnání,
(po přechozím zamíchání).
Sem tam bych kouknul abych si všimnul případných změn změnu v barvě,
když by se náhodou rozhodla kazit, což nepředpokládáme.

Čau.

:-)
Luck
 
Příspěvky: 234
Registrován: pát 23. zář 2011 14:56:36

Re: Kombucha

Nový příspěvekod Petra » pát 07. říj 2011 15:13:45

Luck píše:Fajn Bille,
tak bych ji tam tu medůzku teď nechal pracovat, však ona ukáže co umí.
Když bude v teple, půjde jí to líp.
První týden bych jí leda tak jednou za dva dny promíchal
(ne kovem!) a teprve pak bych se na ní mrknul a trošku usrknul na ochutnání,
(po přechozím zamíchání).
Sem tam bych kouknul abych si všimnul případných změn změnu v barvě,
když by se náhodou rozhodla kazit, což nepředpokládáme.

Čau.

:-)


Mám pomalu pocit, že se nejedná o houbu - ale o malé užitkové domácí zvíře. Obrázek

:)
Petra
 
Příspěvky: 1401
Registrován: čtv 15. zář 2011 8:22:09

Re: Kombucha

Nový příspěvekod Luck » pát 07. říj 2011 15:21:59

Skoro tak nějak to bude Petro.

A k tomu ona nám ještě pomáhá napravovat škody, které si způsobujeme
tím, jak o překot žereme ta užitková domácí zvířata.

:-)
Luck
 
Příspěvky: 234
Registrován: pát 23. zář 2011 14:56:36

Re: Kombucha

Nový příspěvekod Petra » pát 07. říj 2011 15:50:04

Luck píše:Skoro tak nějak to bude Petro.

A k tomu ona nám ještě pomáhá napravovat škody, které si způsobujeme
tím, jak o překot žereme ta užitková domácí zvířata.

:-)


Já ne, já vegetariánka.

:)

(Už přes dvacet let maso nejím.)
Petra
 
Příspěvky: 1401
Registrován: čtv 15. zář 2011 8:22:09

Spirulina a Chlorella

Nový příspěvekod Luck » pát 07. říj 2011 17:16:48

Když by maso v té dosavadní míře jedli jenom lidi,
jejichž metabolizmus se bez živočišných bílkovin zatím neobejde,
vyšlo by to možná i na devadesáti procentní úbytek toho současnýho
apokalyptickýho zabíjení.

Přidám příležitostně vlákno o některých řasách, (Spirulina a Chlorela)
který výborně dotujou plno potřebných živin a mám je vyzkoušený.
Říká se jim někdy taky : "potraviny budoucnosti."

:-)
Luck
 
Příspěvky: 234
Registrován: pát 23. zář 2011 14:56:36

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Nový příspěvekod Romik » stř 19. říj 2011 8:21:22

Polina píše:Kombuchu jsme doma pár let měli. Užíval ji manžel, který už předtím přestal kouřit i pít alkohol a snažil se stravovat co nejlíp. Já jsem jen na to koukla, ale neodvážila jsem se to do sebe nalít. A přesto - já tu stále jsem, ale on, stejný ročník jako já, už nikoli. Kombucha ho před rakovinou nijak neochránila.
Tolik z mých zkušeností s kombuchou v domácnosti.

Prvně musím poznamenat, že chápu že ztráta blízké osoby bolí a soucítím s Vámi.
Leč podle toho co jste napsala, není možné vyčíst jak dlouho manžel pil alkohol a kouřil a stravoval se jako běžný člověk dněšní doby atp..
Problém je, že lidé začnou o svém zdraví uvažovat až když je opravdu průšvih, mají bolesti a trpí..A ještě větší problém je, že pak bývá už většinou pozdě..
Každá nemoc je "odměna" za to, jak jsme se svým tělem X let nakládali..
Pokud někdo 5-10-20 jedno kolik let, kouří, holduje alkoholu a žranicím pak většinou vznikne problém v podobě nemoci.
Když už zlomí nad člověkem hůl i lékaři, pak se ona osoba obrátí v zoufalství na matku přírodu a pak už bývá většinou pozdě. Kombucha není lék na rakovinu..ale slouží jako prevence..Správný lék je jedině správný životní styl a pravidelné očisty těla..nejlépe je popsána zde: http://mirda2.atlasweb.cz/ocista%20tela ... organu.htm
Provádět by se měla přesně jak je psáno..
Jak je možné,že lidé ráno vstanou, vyčistí si zuby ...omyjí se..večer se vykoupou, vyčistí zuby a jdou spát, ale to že uvnitř jejich těla v podstatě roste skládka, jim je absolutně jedno??
Je mi 27 let a měla jsem zdravotní problémy (urobilinogen v moči) dále gyn. nález, bolela mně neustále hlva..Začla jsem se více zajímat o zdraví, provedla jsem očistu těla a zahájila 13ti denní půst pouze o vodě..Bolest hlavy je pryč (provádím pravidelnou očistu nosu a dutin pomocí nétí - http://didjer.wordpress.com/2008/04/19/ ... hodny-nos/ ) očista střev je lepší pomocí Sankhapraksalany (http://zivotni-energie.cz/sankhapraksal ... isara.html) očistí celý trávící trakt včetně jícnu, žaludku, tenkého i tlustého střeva. Maso jím pouze vyjímečně a vyhýbám se mléčným výrobkům, které zahleňují organismus. Urobilinogen, negativní...játra zdravá, Bolest hlavy - zcela vyjímečně, a gyn. nález- bez nálezu zdravá.
Doporučuji všem držet půst - více je na stránkách Mudr. Pártykové
Souhlasím ..kombucha není lék ale prevence.
Pokud očekáváte, že Vás vyléčí, pak od ní očekáváte moc. To že lidé umírají na následky svých nemocí není vina lékařů, léků, nebo přírodní medicíny..Ale je to vina jen a jen každého z nás.
Tolik ode mne ke zdraví a kombuše
Romik
 

Re: Kombucha

Nový příspěvekod Luck » pát 21. říj 2011 11:32:14

Díky Romiku,
přečetl jsem si tvoje odkazy na stránky, není k tomu co dodat.
Stačí už jen něco z toho občas také zkusit.
Například ona stránka týkající se očisty jednotlivých orgánů je souhrnem
jednotlivých praktik, které mohou jednoho ušetřit mnohých patálií, když nebude líný
a od teorie přikročí také k praxi.
Jako fungující způsob preventivní očisty těla i ducha se mi svého času také osvědčil
pravidelný půst, spočívající v tom, že jsem jeden den v týdnu nejedl, pouze pil.
Samozřejmě že jsem nepil nějaké limonády, či minerálky.
Stačila voda z vodovodu, někdy nějaký slabší bilinkový čaj. Myslím, že jsem to takhle
praktikoval asi dvacet let přibližně od třiceti do padesáti.
Leccos mne to naučilo, od půstu se toho lze dozvědět hodně.
Mimo jiné jsem získal dobrý čuch na méně kvalitní potraviny, můj jídelník se postupně mněnil, zjednodušoval.
S tím odcházely různé zdravotní patálie, se kterými jsem se musel vyrovnávat do doby
než jsem si všimnul té jednoduchosti, s jakou lze pomáhat vlastní imunitě.
V jednoduchosti je prostě síla, ať už jde o tělo a nebo o ducha.
Koneckonců jde o totéž.

:)
Luck
 
Příspěvky: 234
Registrován: pát 23. zář 2011 14:56:36

re: kombucha

Nový příspěvekod kajcik1@seznam.cz » sob 06. úno 2016 11:13:48

kombucha nám leží na dně a okolo ní se dělá zákal je to normální :sos: :sos:
kajcik1@seznam.cz
 

Re: Kombucha

Nový příspěvekod Barbucha » sob 06. úno 2016 11:28:59

Zákal:

Při slévání je dobré nápoj promíchat, aby chuť byla rovnoměrná - ve vrchních vrstvách totiž bývá kyselejší, sladší část leží u dna. Tam je také zakalenější - zákal tvoří kvasinky. Ty se promícháním rozptýlí a při slévání se rovnoměrně dostanou do jednotlivých lahví. Kvasinkový zákal by se měl podle odborníků v lahvi nechat jako základ dalšího nápoje (namísto přilití kombuchového nápoje). Zcela vyprázdnit a vypláchnout by se kvasná nádoba měla dle této rady asi po každém čtvrtém kvašení. Dá se říci, že oba způsoby jsou správné, při promíchání se kvasinky přenesou do nápoje, a když se s ním dostanou do těla, příznivě působí v trávicí soustavě, při ponechání kvasinek u dna zase nový zákvas rychleji pracuje.

Plavání houby u dna:

Houba vložená na hladinu někdy klesne ke dnu, jindy zůstává plavat na hladině. Každopádně se nahoře v průběhu kvašení vytváří houba nová. Někdy roste nová houba zvlášť, jindy srůstá se starší houbou v jeden celek.

Kombuchová houba, která je vyjmuta z předešlé várky po ukončení kvašení při stáčení hotového čajového vína do lahví, se omývá studenou až mírně vlažnou vodou, zbavuje se kalu, usazenin odstraňují se hnědé odumírající části houby. Pokud je houba srostlá z více generací, odstraníme pátou a starší generace. Uložíme ji na čistý opláchnutý talíř (pozor, aby nebyl horký) a přikryjeme jiným talířem. Očištěná houba může být následně vložena do naočkovaného sladkého čaje.

Protože v průběhu kvašení vždy naroste na povrchu hladiny čaje nová houba, kdežto stará houba zůstane buď pod ní nebo leží u dna láhve (případně se vznáší někde uprostřed), máme po každé várce kombuchového čaje o jednu houbu (či o jednu vrstvu na staré houbě) více. Po omytí a odstranění hnědých odumírajících částí na starších houbách můžeme k přípravě nové várky vložit do naočkovaného nápoje všechny houby, které máme; nejčerstvější houbu přidáváme jako poslední a pokládáme ji na hladinu její vrchní stranou nahoru. Nebo můžeme novou houbu použít pro přípravu nové várky v další láhvi, a tak rozšiřovat svou výrobu.

Láhev je nadále nutno přikrýt čistým plátnem (osvědčil se nový čistý papírový ubrousek, který rozložíme a dvě vrstvy tenkého průdyšného papíru se přeloží přes hrdlo) a upevní se kolem hrdla převázáním nebo gumičkou (proti muškám a proti prachu). Skrze papír bude ven pronikat vytvářející se kysličník uličitý.
Barbucha
 

PředchozíDalší

Zpět na Zdraví

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník