K poznávání, že mezí hlubokým cítěním a emocemi je zásadní rozdíl:
Slzy soucítění, které spontánně vstoupí do očí, jsou projevem lásky, která je všeobjímající... není zaměřená jen na určitou osobu...
Není to emoce.
Návštěvník píše:Návštěvník píše:
No to je právě ono, bez emocí. Ty mi přijdeš stlašně, ale stlašně sofistikovaná :-)
Jak jsem popisovala to setkání na nádraží, to nebylo setkání bez emocí, klidné pozorování bez emocí, naopak! Srdce se zachvělo, protože je živé, živé, živé a do očí se vtlačily slzy.
Ale není na místě i soucit s těmi, kteří zatím nemohou dovolit citům se takto spontánně projevovat? Kteří s nimi pracují tak, jak to odpovídá jejich úrovni?
Tara píše:Návštěvník píše:Návštěvník píše:
No to je právě ono, bez emocí. Ty mi přijdeš stlašně, ale stlašně sofistikovaná :-)
Jak jsem popisovala to setkání na nádraží, to nebylo setkání bez emocí, klidné pozorování bez emocí, naopak! Srdce se zachvělo, protože je živé, živé, živé a do očí se vtlačily slzy.
Ale není na místě i soucit s těmi, kteří zatím nemohou dovolit citům se takto spontánně projevovat? Kteří s nimi pracují tak, jak to odpovídá jejich úrovni?
Porád :-)
♥
To je zajímavé, když mě tady něčí příspěvky obzvlášť zaujmou, dám si otazník, kdo jakože za tím písáním je (jindy nemusím, rukopis je čitelný), a: "Nic nenalezeno". To by se jeden zvencul :-)
♥
Návštěvník píše:K poznávání, že mezí hlubokým cítěním a emocemi je zásadní rozdíl:
Slzy soucítění, které spontánně vstoupí do očí, jsou projevem lásky, která je všeobjímající... není zaměřená jen na určitou osobu...
Není to emoce.
Návštěvník píše:Všechno, co se cítí, jsou emoce. Ale dá se to samozřejmě škatulkovat dál.
http://www.studium-psychologie.cz/obecn ... alady.html
nebo
Tolle:
Není to ale tak, že by všechny myšlenky a emoce byly podníceny egem. Změní se v egoické až tehdy, když se s nimi ztotožníte a ony vás ovládnou, jinými slovy když se stanou vaším „já“.
Mají pozitivní emoce na lidský organismus naopak blahodárné účinky? Posilují imunitní systém, léčí a osvěžují tělo? Ano, ale musíme rozlišovat mezi pozitivními emocemi vytvářenými egem a pozitivními pocity, jež pocházejí z hloubky přirozeného spojení s Bytím.
...
Tolle není naštěstí na pojem "emoce - cit, pocit" alergický.
Návštěvník píše:Co je emoce?
Na rozdíl od zcela neosobního soucítění je emoce vždycky osobní reakcí ega - pozitivní, nebo negativní reakcí na určité dění nebo osobu.
Emoci pokaždé spustí naše podvědomí, ve kterém jsou uložené všechny zkušenosti osobního já plus z nich vyplývající emoce.
Pro začátek je tedy užitečné si uvědomit, že emoce je reakcemi ega - na rozdíl od soucítění.
Tara píše:Návštěvník píše:K poznávání, že mezí hlubokým cítěním a emocemi je zásadní rozdíl:
Není to emoce.
♥
Návštěvník píše:Co je emoce?
Na rozdíl od zcela neosobního soucítění je emoce vždycky osobní reakcí ega - pozitivní, nebo negativní reakcí na určité dění nebo osobu.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník