Mystika a zima na Kanárských ostrovech
Právě jsem se vrátil ze sedmého lednového pobytu na Tenerife. Nemám totiž rád zimní sporty, ani zimu, a tamní dovolená je pro mě vítaným zpestřením.
Kladu si otázku, proč tak málo Čechů tam v zimě jezdí. Odpověď je překvapivě stejná jako v otázce mystiky, které se s přáteli věnují skoro 30 let. Tam základní otázka zní, proč mnoho lidí nemá mystické zážitky, a to ani po desetiletích praxe.
Hlavním důvodem obou přístupů je podle mne nedostatek vůle. Tedy mít mystické zážitky, stejně tak jako poznat, co tento subtropický ráj v lednu nabízí. Prostě pohodlnost.
Druhým důvodem je neochota shánět potřebné informace. Existuje sice mnoho knih o mystice, ale tyto jsou pouhou reklamou na ni. Uvádějí totiž metody, které k mystickým zážitkům prostě nevedou. A to se týká i knih Krišnamurtiho. Na konci života přiznal, že za 60 let přednášek nikdo jeho způsob nepochopil. K čemu pak je?
Přesně stejně je tomu u katalogů cestovních kanceláří. Z těch se toho skutečně dovíte jen velmi málo. Jsou to opět pouze reklamy. Ani delegáti přímo na Kanárských ostrovech, jak jsem se mnohokrát přesvědčil, nejsou schopni kvalitně poradit. Vůbec to tam neznají, a ani je to nezajímá. Klasickým případem je, že nebohým klientům doporučují pláž Arena, viz foto

Téměř nikdy se tam nedá koupat. Že poblíž existují daleko lepší pláže se klienti ani nedozvědí.
A co se týče výletů, je to ještě horší. Delegát vám nabízí výlet na vedlejší ostrov, nebo návštěvu zábavních parků, jen aby dostal provizi.
Jak se dostat do přírody vám neřekne. Ani to neví. Je to vážně těžké to zjistit, i jak se tam dostat. Je to celá věda, jež se musí neustále přizpůsobovat novým situacím, např. změnám v autobusové dopravě.
Pouze Němci jsou schopní si poradit se vším a i v pokročilém věku jezdí autobusy do pralesů a zapadlých obcí, o kterých jiní turisté ani nevědí. Ti tráví celou dovolenou v hotelu. Dokonce se ani v bazénu nekoupají.
A přesně stejné jsou i výsledky v mystice...
BTW-ta fotka z pláže je z neděle. A vlny tu bývají i dvojnásobné než tahle..,. To je pak dunění. Pokud by vás povalila na kameny vlevo, měli by chirurgové hodně práce...