Oddanost po Seberealizaci - komentáře

Re: Oddanost po Seberealizaci - komentáře

Nový příspěvekod Jana » ned 27. říj 2024 12:55:12

miroslav píše:
To je reakce na to, co píšeš a mezi řádky nechtěně sděluješ.

Interpretace Tvé mysli může být jakákoliv. Když ji necháš nehybnou a nic si nemyslíš, jaké je skutečně uvědomění nejvyšší Pravdy, Miroslave?
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 27. říj 2024 13:29:45

salmo1cz. píše:Ano, to co vložila Tara jsou gnostické texty.
Patří k nimi třeba i vidění a texty Džiddú Krišnamúrtiho.
Jako Bůh úplně neocení stání na jedné noze, ty všechny texty, včetně jógy jsou pro vás.
Jste jím, jste jeho oči i dech.

50 Ježíš řekl: Když vám řeknou: „Odkud jste?“, řekněte jim: „Přišli jsme ze světla, z místa, kde světlo vzniklo samo ze sebe. Vyvstalo a zjevilo se v jejich obraze.“ Když vám řeknou: „Kdo jste vy?“, tak řekněte: „Jsme jeho synové, vyvolení živého Otce.“ Když se vás budou ptát: „Co je ve vás znamením vašeho Otce?“, tak jim řekněte, že je to pohyb a klid.

Konečná pravda je neměnná a bez pohybu, protože je to podstata všeho bytí, která je za všemi formami a jevy. Světlo, ze kterého jsme přišli, je metafora pro vědomí, které je samotným základem veškeré existence. Vědomí je stálé, neměnné a nezávislé na čase a prostoru.

Pohyb a klid jsou aspekty projeveného světa. Pohyb představuje činnosti, myšlenky a změny, zatímco klid představuje neměnnou podstatu vědomí. Ačkoli se svět projevuje v neustálém pohybu, konečná pravda – vědomí – zůstává nehybná a nezměněná. Tento paradox pohybu a klidu odráží jedinečný vztah mezi iluzorním světem forem a pravou podstatou bytí.

Když si uvědomíme, že jsme tímto vědomím, které je nezměnitelné a věčné, poznáme pravou podstatu naší existence a pochopíme, že pohyb a klid jsou projevy jedné a té samé pravdy. V tom světle, pohyb a klid splývají do jediné, neměnné podstaty Bytí, které je naším pravým Já. Tam není žádné oddělení ani změna, pouze tiché, plné vědomí. To je konečná pravda, která je nad všemi dualitami a koncepty. V tomto stavu uvědomění mizí veškeré iluze a zůstává jen čistá, nepopsatelná skutečnost.

Je to neustálé, hluboké pochopení, kde není co hledat nebo měnit, protože všechno je již dokonalé v této prapůvodní přítomnosti.
Návštěvník

Nový příspěvekod miroslav » ned 27. říj 2024 14:22:06

Jana píše:
miroslav píše:

Interpretace Tvé mysli může být jakákoliv. Když ji necháš nehybnou a nic si nemyslíš, jaké je skutečně uvědomění nejvyšší Pravdy, Miroslave?

To se doporučuje začátečníkům. Později probíhá oboje - myšlení i uvědomění nejvyšší Pravdy v nedílné jednotě.
miroslav

Nový příspěvekod miroslav » ned 27. říj 2024 14:28:07

Návštěvník píše:
Když si uvědomíme, že jsme tímto vědomím, které je nezměnitelné a věčné, poznáme pravou podstatu naší existence a pochopíme, že pohyb a klid jsou projevy jedné a té samé pravdy. V tom světle, pohyb a klid splývají do jediné, neměnné podstaty Bytí, které je naším pravým Já. Tam není žádné oddělení ani změna, pouze tiché, plné vědomí. To je konečná pravda, která je nad všemi dualitami a koncepty. V tomto stavu uvědomění mizí veškeré iluze a zůstává jen čistá, nepopsatelná skutečnost.

Začíná to dobře, ale končí to jako vždycky. To vygenerovala AI? Nebo jen začátek toho odstavce?
"Konečná pravda", "Stav uvědomění" to vypadá spíš na Janu.
miroslav

Nový příspěvekod Pedriito » ned 27. říj 2024 15:19:01

salmo1cz. píše:Taro ptala ses, jestli je možné oboje v tomto světě.
Říká se tomu stavu dživamukta.

Podle posvátného textu Nátha Námavalí Sútry byl ve svém mládí jedním z členů řádu také Ježíš Kristus, jmenovaný zde sanskrtsky Íša Nátha spolu se svým guruem Čétanem Náthou.[21]
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... 8vQMAXdLm-

To je pravda, Ježíš v době, kdy nebyl, byl u Náthů. Ti měli hnízdo u hory Kailaš,
a z druhý strany tibetští tantrici... Krásná společnost kol hory.
Pedriito

Nový příspěvekod Pedriito » ned 27. říj 2024 15:36:45

Tara píše:
salmo1cz. píše:No jako těžko budeš diskutovat s někým kdo sám neví kdo je.To jako chápu já bych se také na ně vysral. :D
Nefunguje to.

Máš recht :D
Mnohdy ale pro připraveného je právě mlčení tou odpovědí, která pomůže pochopit...., ale takových připravených není mnoho, no....

Mě na tutéž otázku v pravěku odpověděl jáčko taky mlčením..., to když jsem k němu vzhlížela jako k vyjímečné bytosti, ne-li samotnému Ježíši, spasiteli :-) :-)
Nejdříve jsem se nas*ala, že nic na to neodpověděl, ale časem jsem pochopila...., no hold jsem nebyla připravena, resp. nechápala, lépe řečeno - nedocenila jeho odpověď, která byla mlčení.... :-)

Neřek bych. Mlčení myšlenek v době daršanu, slavnostního okamžiku, je přirozeností chvíle. A tyto chvíle nám to dávají připonenout.
Teda bych to řek, že se to mezi vámi odehrálo, potřebno ticha.
Co jsem zaslech, tak jáčko ale spíš kybicuje než tančí... :D
Sorry já...
Pedriito

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 27. říj 2024 16:39:54

Tři poklady Tao - Osho

„Prázdná mysl je božská mysl – je to ne-mysl. Staňte se prázdnem, buďte jak dutý bambus. Pohybujte se jako prázdnota, žijte jako prázdnota, dělejte všechno, co dělat musíte, ale dělejte to, jako byste byli vevnitř prázdní. Žádná karma se vás nebude týkat a vaše činy vás tudíž nezatíží. Nebudete pak do ničeho zapleteni, neboť prázdnota nemůže být do něčeho zapletena.“
Návštěvník

Nový příspěvekod Jana » ned 27. říj 2024 16:54:51

miroslav píše:
Jana píše:
miroslav píše:

To se doporučuje začátečníkům. Později probíhá oboje - myšlení i uvědomění nejvyšší Pravdy v nedílné jednotě.

Mou zkušeností je, že mysl je skutečně absolutně prázdná, protože ve skutečnosti myšlenky nejsou ničím skutečným, co by mohlo prázdnotu něčím skutečným zaplnit. Když se díváš bez připoutanosti do své mysli, tak mysl je prázdná, nic si o nikom a ani o ničem nemyslíme, logicky protože tady není žádná připoutanost k myšlence. Není tady žádná utkvělá myšlenka.

Takže bezforemná prázdnota ničím neomezeného Bytí je stejná jako ničím neomezená prázdnota mysli, kde není nic, co by tuto čistotu a prázdnotu mohlo zaplnit. Vše, co se objevuje, je vnímáno jako iluzorní a pomíjivé, zatímco samotná prázdnota zůstává nedotčená a věčná.

Pokud je zájem, tak něco pro inspiraci:

viewtopic.php?f=60&t=6506#p110947

viewtopic.php?f=60&t=6506#p111006

viewtopic.php?f=60&t=6506&start=20#p153381

viewtopic.php?f=60&t=6506&start=20#p153382

viewtopic.php?f=60&t=6506&start=60#p176723

A na závěr něco zcela osvobozujícího:

"Ty nejsi mysl." Pokud víš, že nejsi mysl, jaký je rozdíl mezi tím, jestli je zaneprázdněná nebo tichá?

Ty nejsi mysl."
Sri Nisargadatta Maharaj

a
„Ty jsi vědomí, ty jsi „Já“. To vede k Seberealizaci
Sri Nisargadatta Maharaj
Jana
moderátor

Nový příspěvekod miroslav » ned 27. říj 2024 17:18:35

Jana píše:
Mou zkušeností je, že mysl je skutečně absolutně prázdná, protože ve skutečnosti myšlenky nejsou ničím skutečným, co by mohlo prázdnotu něčím skutečným zaplnit.

Zase potřebuješ Jednotu rozdělovat?
Myšlenky jsou prázdné, mysl je prázdná prázdnota je evidentně také prázdná. Proto se jí říká prazdnota
Čím bys chtěla prázdnotu plnit?

forma se neliší od prázdnoty
a prázdnota od formy.
Forma je prázdnotou
a prázdnota je formou.
miroslav

Nový příspěvekod Jana » ned 27. říj 2024 17:20:23

miroslav píše:
Jana píše:
Mou zkušeností je, že mysl je skutečně absolutně prázdná, protože ve skutečnosti myšlenky nejsou ničím skutečným, co by mohlo prázdnotu něčím skutečným zaplnit.

Zase potřebuješ Jednotu rozdělovat?
Myšlenky jsou prázdné, mysl je prázdná prázdnota je evidentně také prázdná. Proto se jí říká prazdnota
Čím bys chtěla prázdnotu plnit?

forma se neliší od prázdnoty
a prázdnota od formy.
Forma je prázdnotou
a prázdnota je formou.

Přesně tak. Jakmile je to jasné, tak jedinou skutečnou kvalitou veškeré existence je sat-čit-ánanda.

Co bys chtěl hodnotit?
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Tara » ned 27. říj 2024 18:18:44

Pohyb a klid jsou aspekty projeveného světa.

Jani, láska (Láska) je také aspekt projevena.
Míla říkala, že láska (Láska) je první emanaci Bytí.

Ten zbytek jsem jen přeletěla, a jak píše Miroslv, je to Janin rukopis, dokola okolo stola :-)

Tara

Nový příspěvekod Jana » ned 27. říj 2024 18:22:02

Evi, ono TO je ve své podstatě jedno-duché, bez příběhu, bez zápletky.

:)
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Tara » ned 27. říj 2024 18:44:27

Jj, je to jednoducché :-)

Jani, všimla jsi si té otázky, kdo je ten jediný, který poznal díky Poradně tu nejvyšší Pravdu, nebo jak jsi to psala....

Ale jestli nechceš říct, koho jsi tím jedním myslela, nemusíš, stačí napsat, že jsi si toho všimla a nechceš odpovídat.
Respekt.
Tara

Nový příspěvekod Jana » pon 28. říj 2024 4:53:00

Tara píše:Jj, je to jednoducché :-)

Jani, všimla jsi si té otázky, kdo je ten jediný, který poznal díky Poradně tu nejvyšší Pravdu, nebo jak jsi to psala....

Ale jestli nechceš říct, koho jsi tím jedním myslela, nemusíš, stačí napsat, že jsi si toho všimla a nechceš odpovídat.
Respekt.

Díky za respekt.

Je možné napsat jméno té bytosti, která poznává štěstí pravého Já, ale když budeme absolutně pravdiví, tak to pravé Já je jen jedno jediné a může poznávat jen samo sebe.

To znamená, že všichni ti guruové, mudrcové, Mistři, Probuzení, jsou právě tím pravým Já, se kterým se objevuje spojení a je probuzené.

Poznávat ho, znamená nalézat pramen trvalého štěstí, které není v žádném z předmětů světa, ale je v nás.

To znamená, že je nesmysl poukazovat na vlnu skrz kterou oceán poznává, že je oceánem, ale má smysl podívat se, jaká je naše vlastní podstata.

:)
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Tara » pon 28. říj 2024 6:33:19

Píšeš, že je nesmysl poukazovat na jednu vlnu atd.
Tak si říkám, proč jsi o té jedné vlně psala v souvislosti s tím, že Poradna měla smysl, protože jeden člověk = jedna vlna oceánu poznala štěstí pravého Já.
Tara

Nový příspěvekod Jana » pon 28. říj 2024 6:38:34

Možná je TOHLE jen služba sobě Samému, ke které vedlo první největší přikázání a s realizací druhého největšího přikázání je splněno. Kruh se uzavřel.

Bůh je milující milovaná Láska, která je tím vším, co JE.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Tara » pon 28. říj 2024 6:47:49

Za sebe Jani děkuji za tu možnost zde, na Poradně být a učit se, stále to ještě potřebuji.
Tara

Nový příspěvekod Tara » pon 28. říj 2024 7:00:57

Safryš, takový jsem měla rozepsány pěkný příspěvek o desateru, přikázáních a tím, že píšu na mobilu, houby na to vidím, jsem asi zmáčkla něco, co jsem neměla a příspěvek odešel do věčných lovišť :)

Že ty sis, ty liško podšitá, vybrala (jen) dvě přikázání, které ti pasují.

Schválně, jestli uhodnu - miluj Boha jako sebe samého a nečiň druhým, co nechceš, aby oni činili tobě.
Tara

Nový příspěvekod Jana » pon 28. říj 2024 7:07:54

Tara píše:Safryš, takový jsem měla rozepsány pěkný příspěvek o desateru, přikázáních a tím, že píšu na mobilu, houby na to vidím, jsem asi zmáčkla něco, co jsem neměla a příspěvek odešel do věčných lovišť :)

Že ty sis, ty liško podšitá, vybrala (jen) dvě přikázání, které ti pasují.

Schválně, jestli uhodnu - miluj Boha jako sebe samého a nečiň druhým, co nechceš, aby oni činili tobě.

No, to největší přikázání mě na konci roku 2006 zastavilo a uvědomila jsem si, že když je to největší, tak už nic většího není možné najít.

35a jeden jejich zákoník se ho otázal, aby ho pokoušel:
36„Mistře, které přikázání je v zákoně největší?“
37On mu řekl: „‚Miluj Hospodina, Boha svého, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí.‘
38To je největší a první přikázání.
39Druhé je mu podobné: ‚Miluj svého bližního jako sám sebe.‘
40Na těch dvou přikázáních spočívá celý Zákon i Proroci.“
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Tara » pon 28. říj 2024 7:31:18

Já ta přikázání moc všechna neznám. Ještě nepokradeš, nesesmilníš, nepožádáš matku (to je nějaká blbost, proč matku), asi sestru bližního svého a dál už nevím :D

Jani, díky za ranní pokec v posteli a díky, že mě nemažeš a že tu mohu býti s vámi
Všemi. :)
Tara

PředchozíDalší

Zpět na Inspirace