od Návštěvník » ned 27. črc 2025 9:47:32
Kdo tu myslí a cítí? No přece jáá... nebo ne?
Představ si, že jsi na jevišti. Hraješ hlavní roli ve hře zvané Můj život. Máš text, kostým, kulisy, publikum. A říkáš si: Tohle jsem já. Moje pocity, moje názory, moje minulost, moje jméno. Moje zážitky, mé tělo, mé chutě, mé plány. Všechno dává smysl.
Ale pak najednou – ticho. Zapomeneš repliku. Zastavíš se. A něco v tobě si uvědomí: Počkej... já nejsem ten text. Ani ta role. Ani ten kostým. Já jsem ten, kdo si to všechno uvědomuje.
Tohle je ten zlom. Moment, kdy začneš vnímat rozdíl mezi tím, kdo myslí, a kým ve skutečnosti jsi.
Mozkové půlky vs. celé vědomí
Ano, mozkověda říká, že jedna hemisféra generuje logiku, druhá emoce.
Ale... pozor. Obě ty půlky, ať už myšlenkové nebo emoční, jsou produktem nervového systému. Jinými slovy – jsou obsahem vědomí, ne jeho podstatou.
Když se ptáš: Kdo to tu myslí a cítí? – většina lidí bez přemýšlení odpoví: No já, přece jááá!
Ale co je to „já“? Když se podíváš blíž, zjistíš, že:
Myšlenky se dějí samy. Nepřikazuješ jim, aby vznikaly. Neříkáš: Teď si vygeneruju úzkost. Ona prostě přijde.
Pocity vznikají samovolně. Nemusíš chtít být smutný, a přesto se to může stát.
Myšlenky a pocity se často navzájem spouští a zesilují. Vzniká vnitřní film, příběh o tobě.
A právě tenhle příběh – kombinace všeho, co si myslíš, cítíš, jak vypadáš, co ti kdysi řekli rodiče – to je ego.
Ego není nic zlého. Je to jen konstrukce. Soubor identit a vzpomínek, který sis obul jako boty.
Ale ty nejsi ty boty. Ty jsi ten, kdo je nosí. A dokonce ten, kdo si může všimnout, že jsou těsné, špinavé... nebo že už je nepotřebuje.
Jak to poznat v praxi?
Zkus chvíli jen sedět a pozorovat, co se děje ve tvé mysli.
Objeví se myšlenka: To je blbost.
Objeví se jiná: Možná na tom něco je.
Přijde pocit: Nuda. Nepříjemné ticho.
Pak zvuk v pozadí. Pak vzpomínka. Pak plán, co budeš večer jíst.
A teď si polož otázku: Kdo si to všechno uvědomuje?
Kdo to sleduje, bez hodnocení, jako pozorovatel?
To je vědomí. To jsi ty, než jsi uvěřil, že jsi jen to, co myslíš a cítíš.
Tvoje pravé „já“ není hlas v hlavě. Je to ten, kdo ten hlas slyší.
Je to vědomá přítomnost, která tu byla dřív než první myšlenka a bude tu i poté, co poslední odezní.
A i když mozkové půlky dál pobublávají svým obvyklým stylem – jedna logicky, druhá emočně – ty už víš, že nejsi ani jedna z nich.
Jsi celek, který je všechny pojímá.
Ne pozorovatel „zvenku“, ale tiché vědomí, které nic nedrží, ale vše si uvědomuje.
Pokud se dál objevují pochyby kdo jsi, tak přestaň na chvíli myslet - nepřestáváš existovat. To ti něco napoví.