"Jestliže si uvědomujeme v Srdci svou vlastní Podstatu,
pak je zakoušeno bytí, které nemá počátku ani konce;
to je trvalé vědomí a blaženost bez přerušení.
Nepřetržité a plynulé přebývání ve stavu nejvyšší blaženosti
bez myšlenek na nesvobodu a vysvobození
je stálou službou nejvyššímu Bohu."
Podstata učení: Celé učení Ramany Maharišiho lze shrnout do jediné otázky: „Kdo jsem já?“. Není to intelektuální hádanka, ale nástroj k obrácení pozornosti od myšlenek k samotnému zdroji Vědomí.
Klíčová praxe (Sebedotazování):
Pokud se objeví myšlenka, nepokračuj v ní, ale zeptej se: „Komu se tato myšlenka zjevila?“
Odpověď zní: „Mně.“
Následuje rozhodující otázka: „Kdo jsem já? Odkud se bere toto 'já'?“
Sleduj pozorností zdroj pocitu „já“ v srdci, dokud se myšlenky neztiší a nezůstane jen čisté Bytí.
Nejčistší výroky:
„Buďte tím, čím jste. Vše, co je třeba udělat, je být zticha.“
„Svět je jen myšlenka. Když myšlenky zmizí, zmizí i svět a zbude jen mír.“
„Hledání Boha je hledáním vlastního Já.“
Celé učení Ramany Maharišiho lze shrnout do jediné otázky: „Kdo jsem já?“. Není to intelektuální hádanka, ale nástroj k obrácení pozornosti od myšlenek k samotnému zdroji Vědomí. Tato metoda, zvaná átmavičára, nás vede zpět k tichu, které je naší pravou podstatou.
Zde jsou nejvýstižnější citace, které mají největší sílu okamžitého probuzení - pro „zastavení mysli“:
O tichu: „Ticho je nejvyšší a nejúčinnější formou poučení. Ostatní prostředky jsou určeny pro méně zralé lidi, kteří tichu nerozumějí. Mluvené slovo je jen odleskem Ticha.“
O hledání pravdy: „Hledání Boha je hledáním vlastního Já. Bůh a Já nejsou odlišní. Není nic k nalezení, je jen třeba odhodit to, co není skutečné.“
O sebedotazování: „Pokud se objeví myšlenka, nepokračujte v ní. Zeptejte se: ‚Komu se tato myšlenka zjevila?‘ Odpověď zní: ‚Mně.‘ Pak se ptejte: ‚Kdo jsem já?‘ – to vás vrátí k prameni.“
O egu a světě: „Ego je jako stín. Když se na něj nepodíváte, zdá se být skutečný. Když ho zkoumáte, zmizí. Se zmizením ega zmizí i svět jako něco odděleného od vás.“
O štěstí: „Štěstí je vaše vlastní přirozenost. Není na něm nic špatného. Není chybou ho hledat, ale chybou je hledat ho venku, když je uvnitř.“
O odevzdání: „Buď se ptejte, komu patří toto ego, nebo se odevzdejte Bohu tak úplně, aby po vás nezbyla ani stopa. Obojí vede ke stejnému cíli.“
O smrti: „Říkají, že umírám, ale já neodcházím. Kam bych mohl jít? Jsem TADY."