Stránka 1 z 1

Špenát

Nový příspěvekNapsal: sob 02. lis 2013 17:52:42
od Alaja
Příspěvekod nop » pát 01. lis 2013 18:28:37

Alaja píše:
.... nepoužívám. Ani ten špenát, i když palačinky se špenátem jsem mívala moc ráda. Jenže do špenátu se dává česnek, který ovšem já už jíst nemohu. Bez česneku špenát nemá pořádnou chuť. Ach jo.:)

A nás se špenát používá vařený s mlékem. Má pak jinou chuť. Dáváme ho i dětem (s mlékem vařený). S česnekem jsem špenát nejedl, nikdy jsem o dávání česneku do špenátu ani neslyšel.


Za to já už přes půl století znám špenát zásadně s česnekem. Vařila to tak moje maminka i má tchýně, a i ve všech školních jídelnách to tak vařili. :)

Re: Špenát

Nový příspěvekNapsal: sob 02. lis 2013 18:43:11
od nop
Alaja píše:
Příspěvekod nop » pát 01. lis 2013 18:28:37
Za to já už přes půl století znám špenát zásadně s česnekem. Vařila to tak moje maminka i má tchýně, a i ve všech školních jídelnách to tak vařili. :)

Přísloví: "kdo chce kam, pomožme mu tam". Kuchyně se liší. Neseme si to sebou do dospělosti.
Má známá vařila polévku jako hovězí vývar skoro vodový a s pepřem. Mně se zdálo zbytečné nabízet hostům vodu s pepřem. A ona že to tak vaří maminka a bez pepře se polévka vařit nedá.
Já jí naopak řekl, že u nás doma se vaří polévka bez pepře a něco je v ní, je hustější.
Pak se stává, že novomanželka vaří podle své matky nebo podle svého a manžel říká, že jeho maminka vařila lépe. A ona ho bere jako mamánka. Věc je v tom, že dvě kuchyně = dva způsoby vaření.

Re: Špenát

Nový příspěvekNapsal: sob 02. lis 2013 19:26:48
od Alaja.
Prostě kuchyně jsou různé.
Má maminka byla ze Slovenska, má tchýně z Prahy - a přesto ten špenát vařily úplně stejně. Všem kolem to chutnalo - třeba s bramborovým knedlíkem a s vepřovým.

:)

Re: Špenát

Nový příspěvekNapsal: sob 02. lis 2013 19:49:24
od irulan
nop píše:.... že jeho maminka vařila lépe. A ona ho bere jako mamánka. Věc je v tom, že dvě kuchyně = dva způsoby vaření.

naštěstí mi to takhle nikdy neřekl, to by tak trochu štvalo. Já se od své tchyně (ze Slovenska) naučila (a pořád učím) spoustu skvělých jídel a fíglů u vaření, ale stejně si to tak trochu upravuju k obrazu svému. Třeba špenát se u nás vařil úplně jiným způsobem a mě chutná zrovna ten tchynin s kysanou smetanou. Ale česnek je tam taky, to je fakt..

Re: Špenát

Nový příspěvekNapsal: sob 02. lis 2013 20:36:32
od Návštěvník
Špenát podle mojí babičky (mňam)

Autor: jaguda - další recepty
Hodnocení: 66% [klikni pro ohodnoceni] [klikni pro ohodnoceni] [klikni pro ohodnoceni] [klikni pro ohodnoceni] [klikni pro ohodnoceni]

Suroviny:
Balíček špenátového protlaku, hrubá mouka, vejce, mléko, pepř, sůl, česnek, cibule, špek

Postup:
Nakrájejte kousek špeku na kostičky, velkou cibuli na drobno. Na oleji opečte špek s cibulí, když je dozlatova přidejte hrubou mouku a míchejte jíšku. Předem si připravte mléko a jakmile se mouka opeče, postupně vmíchejte mléko a uvařte hustou kašičku. Přidejte balíček špenátu - trošku povoleného z mrazáku. Mezitím co se špenát prohřívá (pozor, ať se kašička nepřipálí, často s tím pohněte vařečkou), oloupejte si asi tak 3-4 stroužky česneku, přidejte rozmačkané do špenátu. Osolte, opepřete, když se špenát prohřeje, vmíchejte do něj 1 vajíčko a nechte ještě pořádně prohřát. Je fakt výborný! Dá se baštit úplně samotný, bez další přílohy. Dokonce můj bývalý manžel, který nikdy předtím špenát nechtěl jíst, tak když se se mnou rozváděl, tak mě prosil, abych ho naučila dělat ten výborný špenát...


http://vareni.dama.cz/recept.php?d=1698


Taky si nedovedu špenát bez česneku představit. Ale bez špeku a mouky ano. Zahušťuji ho po vzoru mé babičky trochou strouhanky. :)

Re: Špenát

Nový příspěvekNapsal: sob 02. lis 2013 23:10:18
od kalimero
Je fakt výborný! Dá se baštit úplně samotný, bez další přílohy. Dokonce můj bývalý manžel, který nikdy předtím špenát nechtěl jíst, tak když se se mnou rozváděl, tak mě prosil, abych ho naučila dělat ten výborný špenát...


:D No vidíš, a kdyby dotyčná hospodyňka zachovala tajemství, mohla zachránit manželství. Jo jo, někdy láska prochází už jen žaludkem. :'-(

Já radši česnek, miluji topinky.
Špenát mixuju z čerstvých kopřiv, zaleju vařící vodou a piju čajíjček, neboť je to skvělá domácí medicínka na ledvinové kameny. ;)

Re: Špenát

Nový příspěvekNapsal: ned 10. lis 2013 0:01:11
od nop
Alaja píše:
Příspěvekod nop » pát 01. lis 2013 18:28:37
A nás se špenát používá vařený s mlékem. Má pak jinou chuť. Dáváme ho i dětem (s mlékem vařený). S česnekem jsem špenát nejedl, nikdy jsem o dávání česneku do špenátu ani neslyšel.

Za to já už přes půl století znám špenát zásadně s česnekem. Vařila to tak moje maminka i má tchýně, a i ve všech školních jídelnách to tak vařili. :)

Moje psaní mělo jediný důvod, řeknu to nahlas. Setkat se s něčím jiným. Zkus uvařit jednou špenát v mléku a pak ochutnej. Poznáš, a uvidíš. Nikdy není pozdě. Rozhodnutí je pak na Tobě. Zkus třeba i špenát s česnekem vařený v mléce. Mléko zmírňuje šťavelnatou chuť.

Re: Špenát

Nový příspěvekNapsal: ned 10. lis 2013 0:12:13
od Miri
Alaja píše:.... Jenže do špenátu se dává česnek, který ovšem já už jíst nemohu. Bez česneku špenát nemá pořádnou chuť. Ach jo.:)
....
Za to já už přes půl století znám špenát zásadně s česnekem. Vařila to tak moje maminka i má tchýně, a i ve všech školních jídelnách to tak vařili. :)


U nás taky česnek špatně snášíme. Špenát ale i jiná jidla řeším tak, že stroužek česneku dám do něj povařit v celku a pře podáváním ho z jídla zase vylovím.
Špenát chutná po česneku a trávení nevadí :)

Re: Špenát

Nový příspěvekNapsal: pon 30. čer 2014 11:49:31
od Pavel
nop píše:
Alaja píše:
Příspěvekod nop » pát 01. lis 2013 18:28:37
A nás se špenát používá vařený s mlékem. Má pak jinou chuť. Dáváme ho i dětem (s mlékem vařený). S česnekem jsem špenát nejedl, nikdy jsem o dávání česneku do špenátu ani neslyšel.

Za to já už přes půl století znám špenát zásadně s česnekem. Vařila to tak moje maminka i má tchýně, a i ve všech školních jídelnách to tak vařili. :)

Moje psaní mělo jediný důvod, řeknu to nahlas. Setkat se s něčím jiným. Zkus uvařit jednou špenát v mléku a pak ochutnej. Poznáš, a uvidíš. Nikdy není pozdě. Rozhodnutí je pak na Tobě. Zkus třeba i špenát s česnekem vařený v mléce. Mléko zmírňuje šťavelnatou chuť.


mléko je hlavně důležité, protože kyselina šťavelová ničí zuby (vytahuje z nich vápník), při vaření s mlékem reaguje už dříve...

Re: Špenát

Nový příspěvekNapsal: pon 30. čer 2014 13:51:51
od Návštěvník
nám doma chutná špenát s česnekem a se smetanou :D :D :D smetana ho zjemní a je lahodnější :)