Kombucha

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:) :( ;) :P 8) :D :'-( :knock: :green: :sos: :confused: :yes: :phew: :crazy: :what: :yeah: :hm:
Zobrazit další smajlíky
BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí
Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Kombucha

Re: Kombucha

Příspěvek od Barbucha » sob 06. úno 2016 12:28:59

Zákal:

Při slévání je dobré nápoj promíchat, aby chuť byla rovnoměrná - ve vrchních vrstvách totiž bývá kyselejší, sladší část leží u dna. Tam je také zakalenější - zákal tvoří kvasinky. Ty se promícháním rozptýlí a při slévání se rovnoměrně dostanou do jednotlivých lahví. Kvasinkový zákal by se měl podle odborníků v lahvi nechat jako základ dalšího nápoje (namísto přilití kombuchového nápoje). Zcela vyprázdnit a vypláchnout by se kvasná nádoba měla dle této rady asi po každém čtvrtém kvašení. Dá se říci, že oba způsoby jsou správné, při promíchání se kvasinky přenesou do nápoje, a když se s ním dostanou do těla, příznivě působí v trávicí soustavě, při ponechání kvasinek u dna zase nový zákvas rychleji pracuje.

Plavání houby u dna:

Houba vložená na hladinu někdy klesne ke dnu, jindy zůstává plavat na hladině. Každopádně se nahoře v průběhu kvašení vytváří houba nová. Někdy roste nová houba zvlášť, jindy srůstá se starší houbou v jeden celek.

Kombuchová houba, která je vyjmuta z předešlé várky po ukončení kvašení při stáčení hotového čajového vína do lahví, se omývá studenou až mírně vlažnou vodou, zbavuje se kalu, usazenin odstraňují se hnědé odumírající části houby. Pokud je houba srostlá z více generací, odstraníme pátou a starší generace. Uložíme ji na čistý opláchnutý talíř (pozor, aby nebyl horký) a přikryjeme jiným talířem. Očištěná houba může být následně vložena do naočkovaného sladkého čaje.

Protože v průběhu kvašení vždy naroste na povrchu hladiny čaje nová houba, kdežto stará houba zůstane buď pod ní nebo leží u dna láhve (případně se vznáší někde uprostřed), máme po každé várce kombuchového čaje o jednu houbu (či o jednu vrstvu na staré houbě) více. Po omytí a odstranění hnědých odumírajících částí na starších houbách můžeme k přípravě nové várky vložit do naočkovaného nápoje všechny houby, které máme; nejčerstvější houbu přidáváme jako poslední a pokládáme ji na hladinu její vrchní stranou nahoru. Nebo můžeme novou houbu použít pro přípravu nové várky v další láhvi, a tak rozšiřovat svou výrobu.

Láhev je nadále nutno přikrýt čistým plátnem (osvědčil se nový čistý papírový ubrousek, který rozložíme a dvě vrstvy tenkého průdyšného papíru se přeloží přes hrdlo) a upevní se kolem hrdla převázáním nebo gumičkou (proti muškám a proti prachu). Skrze papír bude ven pronikat vytvářející se kysličník uličitý.

re: kombucha

Příspěvek od kajcik1@seznam.cz » sob 06. úno 2016 12:13:48

kombucha nám leží na dně a okolo ní se dělá zákal je to normální :sos: :sos:

Re: Kombucha

Příspěvek od Luck » pát 21. říj 2011 12:32:14

Díky Romiku,
přečetl jsem si tvoje odkazy na stránky, není k tomu co dodat.
Stačí už jen něco z toho občas také zkusit.
Například ona stránka týkající se očisty jednotlivých orgánů je souhrnem
jednotlivých praktik, které mohou jednoho ušetřit mnohých patálií, když nebude líný
a od teorie přikročí také k praxi.
Jako fungující způsob preventivní očisty těla i ducha se mi svého času také osvědčil
pravidelný půst, spočívající v tom, že jsem jeden den v týdnu nejedl, pouze pil.
Samozřejmě že jsem nepil nějaké limonády, či minerálky.
Stačila voda z vodovodu, někdy nějaký slabší bilinkový čaj. Myslím, že jsem to takhle
praktikoval asi dvacet let přibližně od třiceti do padesáti.
Leccos mne to naučilo, od půstu se toho lze dozvědět hodně.
Mimo jiné jsem získal dobrý čuch na méně kvalitní potraviny, můj jídelník se postupně mněnil, zjednodušoval.
S tím odcházely různé zdravotní patálie, se kterými jsem se musel vyrovnávat do doby
než jsem si všimnul té jednoduchosti, s jakou lze pomáhat vlastní imunitě.
V jednoduchosti je prostě síla, ať už jde o tělo a nebo o ducha.
Koneckonců jde o totéž.

:)

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Příspěvek od Romik » stř 19. říj 2011 9:21:22

Polina píše:Kombuchu jsme doma pár let měli. Užíval ji manžel, který už předtím přestal kouřit i pít alkohol a snažil se stravovat co nejlíp. Já jsem jen na to koukla, ale neodvážila jsem se to do sebe nalít. A přesto - já tu stále jsem, ale on, stejný ročník jako já, už nikoli. Kombucha ho před rakovinou nijak neochránila.
Tolik z mých zkušeností s kombuchou v domácnosti.

Prvně musím poznamenat, že chápu že ztráta blízké osoby bolí a soucítím s Vámi.
Leč podle toho co jste napsala, není možné vyčíst jak dlouho manžel pil alkohol a kouřil a stravoval se jako běžný člověk dněšní doby atp..
Problém je, že lidé začnou o svém zdraví uvažovat až když je opravdu průšvih, mají bolesti a trpí..A ještě větší problém je, že pak bývá už většinou pozdě..
Každá nemoc je "odměna" za to, jak jsme se svým tělem X let nakládali..
Pokud někdo 5-10-20 jedno kolik let, kouří, holduje alkoholu a žranicím pak většinou vznikne problém v podobě nemoci.
Když už zlomí nad člověkem hůl i lékaři, pak se ona osoba obrátí v zoufalství na matku přírodu a pak už bývá většinou pozdě. Kombucha není lék na rakovinu..ale slouží jako prevence..Správný lék je jedině správný životní styl a pravidelné očisty těla..nejlépe je popsána zde: http://mirda2.atlasweb.cz/ocista%20tela ... organu.htm
Provádět by se měla přesně jak je psáno..
Jak je možné,že lidé ráno vstanou, vyčistí si zuby ...omyjí se..večer se vykoupou, vyčistí zuby a jdou spát, ale to že uvnitř jejich těla v podstatě roste skládka, jim je absolutně jedno??
Je mi 27 let a měla jsem zdravotní problémy (urobilinogen v moči) dále gyn. nález, bolela mně neustále hlva..Začla jsem se více zajímat o zdraví, provedla jsem očistu těla a zahájila 13ti denní půst pouze o vodě..Bolest hlavy je pryč (provádím pravidelnou očistu nosu a dutin pomocí nétí - http://didjer.wordpress.com/2008/04/19/ ... hodny-nos/ ) očista střev je lepší pomocí Sankhapraksalany (http://zivotni-energie.cz/sankhapraksal ... isara.html) očistí celý trávící trakt včetně jícnu, žaludku, tenkého i tlustého střeva. Maso jím pouze vyjímečně a vyhýbám se mléčným výrobkům, které zahleňují organismus. Urobilinogen, negativní...játra zdravá, Bolest hlavy - zcela vyjímečně, a gyn. nález- bez nálezu zdravá.
Doporučuji všem držet půst - více je na stránkách Mudr. Pártykové
Souhlasím ..kombucha není lék ale prevence.
Pokud očekáváte, že Vás vyléčí, pak od ní očekáváte moc. To že lidé umírají na následky svých nemocí není vina lékařů, léků, nebo přírodní medicíny..Ale je to vina jen a jen každého z nás.
Tolik ode mne ke zdraví a kombuše

Spirulina a Chlorella

Příspěvek od Luck » pát 07. říj 2011 18:16:48

Když by maso v té dosavadní míře jedli jenom lidi,
jejichž metabolizmus se bez živočišných bílkovin zatím neobejde,
vyšlo by to možná i na devadesáti procentní úbytek toho současnýho
apokalyptickýho zabíjení.

Přidám příležitostně vlákno o některých řasách, (Spirulina a Chlorela)
který výborně dotujou plno potřebných živin a mám je vyzkoušený.
Říká se jim někdy taky : "potraviny budoucnosti."

:-)

Re: Kombucha

Příspěvek od Petra » pát 07. říj 2011 16:50:04

Luck píše:Skoro tak nějak to bude Petro.

A k tomu ona nám ještě pomáhá napravovat škody, které si způsobujeme
tím, jak o překot žereme ta užitková domácí zvířata.

:-)


Já ne, já vegetariánka.

:)

(Už přes dvacet let maso nejím.)

Re: Kombucha

Příspěvek od Luck » pát 07. říj 2011 16:21:59

Skoro tak nějak to bude Petro.

A k tomu ona nám ještě pomáhá napravovat škody, které si způsobujeme
tím, jak o překot žereme ta užitková domácí zvířata.

:-)

Re: Kombucha

Příspěvek od Petra » pát 07. říj 2011 16:13:45

Luck píše:Fajn Bille,
tak bych ji tam tu medůzku teď nechal pracovat, však ona ukáže co umí.
Když bude v teple, půjde jí to líp.
První týden bych jí leda tak jednou za dva dny promíchal
(ne kovem!) a teprve pak bych se na ní mrknul a trošku usrknul na ochutnání,
(po přechozím zamíchání).
Sem tam bych kouknul abych si všimnul případných změn změnu v barvě,
když by se náhodou rozhodla kazit, což nepředpokládáme.

Čau.

:-)


Mám pomalu pocit, že se nejedná o houbu - ale o malé užitkové domácí zvíře. Obrázek

:)

Re: Kombucha

Příspěvek od Luck » pát 07. říj 2011 10:27:07

Fajn Bille,
tak bych ji tam tu medůzku teď nechal pracovat, však ona ukáže co umí.
Když bude v teple, půjde jí to líp.
První týden bych jí leda tak jednou za dva dny promíchal
(ne kovem!) a teprve pak bych se na ní mrknul a trošku usrknul na ochutnání,
(po přechozím zamíchání).
Sem tam bych kouknul abych si všimnul případných změn změnu v barvě,
když by se náhodou rozhodla kazit, což nepředpokládáme.

Čau.

:-)

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Příspěvek od Bill » pát 07. říj 2011 10:17:32

Luck píše:Chudinka malá.
Já dávám na třílitrovku dva velký koláče.
Pro začátek by stačila asi polovina tý třílitrový sklenice.
A jak bude houba dorůstat, bude toho zvládat čím dál víc.
Nevím Bille jak velkou tu houbu máš.
Co když by jsi pro začátek něco odlil?

:-)

Nevěděl jsem s čím tu houbu srovnat, po prohlédnutí pár obrázků na netu musím konstatovat, že ta moje kombucha neodpovídá žádnému z nich. Když jsem včera otevřel tu pixli s násadou, chvilku trvalo než jsem na dně rozeznal jakousi blánku neurčitých tvarů. No teď v té sklenici vypadá jak čerstvě vylíhlá medůzka schoulená u dna. Nevím co mi tam ten Stevikom dal, no uvidíme. Třetinu sklenice jsem odlil. :-)

Re: Kombucha

Příspěvek od Luck » čtv 06. říj 2011 21:19:46

Při tom prvním „nasazení“ houby do nálevu je možno zároveň zakoupit nápoj již hotový
a pak ho při ochutnávání toho svého porovnávat a dolaďovat

Ano Leah.
A taky se dá z té koupené Kombuchy trochu přicmrndnout do té první násady,
protože koupená houba jí většinouv tom balení kolem sebe moc nemá.
Dvě deci by mělo být nejmíň.
A jestli ti ta koupená houba utáhla napoprvé hned tu třílitrovku, během týdne,
tak byla asi od dobré firmy. Je pravda, že teplota v místnosti v tom tempu zrání hraje důležitou roli.
A co se toho chuťového gusta týká, přimlouvám se za to, aby se Kombucha konzumovala
sladká jen tolik, aby ještě byla chutná.
To znamená, aby ten bílý cukr byl kvašením opravdu zpracovaný
a my náhodou nepili místo zdravého nápoje nápoj škodlivý.
To v případě že bychom jí nenechali pořádně dozrát, protože "jsme na sladký."

:-)

Re: Kombucha

Příspěvek od Leah » čtv 06. říj 2011 20:29:57

Ahoj Lucku.
Když jsem dělala nálev z Kombuchy prvně, použila jsem na tu malou koupenou houbu taky ten třlitrový okurkáč a houba to zvládla na výbornou.
Dorostla do velkého koláče hned ten první týden a samotný nápoj z ní byl také dobrý. Tak nevím...růst a zrání záleží třebas i na teplotě v místnosti.
Při tom prvním „nasazení“ houby do nálevu je možno zároveň zakoupit nápoj již hotový a pak ho při ochutnávání toho svého porovnávat a dolaďovat
(dobu slití a nové násady nálevu), tj. volit dobu stočení nápoje podle svojí chuti. Prostě držet se daných pravidel a zároveň s tím zkoumat a experimentovat. :)

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Příspěvek od Luck » čtv 06. říj 2011 19:53:46

Chudinka malá.
Já dávám na třílitrovku dva velký koláče.
Pro začátek by stačila asi polovina tý třílitrový sklenice.
A jak bude houba dorůstat, bude toho zvládat čím dál víc.
Nevím Bille jak velkou tu houbu máš.
Co když by jsi pro začátek něco odlil?

:-)

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Příspěvek od Bill » čtv 06. říj 2011 17:28:28

Tak Kombucha už je u sebe doma - v čaji. Zdá se mi tam taková rozcuchaná a nepatrná v té velké sklenici, snad se ujme. :)

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Příspěvek od Petra » čtv 06. říj 2011 16:03:33

Leah píše:Ahoj Petro.
Mám dobrou zkušenost s gemoterapií paní Podhorné, ne sice se stafylokokem, ale koukám,
že i na tento zdravotní problém jednu kůru zaměřenou má (je s grepem) ;) .
Zde:
http://www.nadeje-byliny.eu/Kury/197-Ku ... cinky.html
:)


Díky za informaci. :)

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Příspěvek od Leah » čtv 06. říj 2011 15:00:46

Ahoj Petro.
Mám dobrou zkušenost s gemoterapií paní Podhorné, ne sice se stafylokokem, ale koukám,
že i na tento zdravotní problém jednu kůru zaměřenou má (je s grepem) ;) .
Zde:
http://www.nadeje-byliny.eu/Kury/197-Ku ... cinky.html
:)

Re: Kombucha ..a červený grep.

Příspěvek od Petra » čtv 06. říj 2011 9:22:58

Luck píše:Ty polévkové lžíce při odměřování cukru čaje můžou být lehce vrchovatý.
Původně jsem toho cukru dával dvanáct lžic , postupně jsem skončil na desíti.

Moje osobní finta:
Do ranní kombuchy kterou piju na lačno, vymačkám půl červenýho grepfruitu.
Jeho semínka nevyhazuju. Rozkoušu je (pořádně!) a jím.
Dělá se z nich vzácný, antibioticky působící olej viz:


GREP – EXTRAKT Z JADER:
– vynikající přírodní antibiotikum – při všech případech akutních virových a bakteriálních infekcích
(např. chřipky, vnitřní záněty)
• velmi účinný proti běžným bakteriím způsobujícím průjmová onemocnění
(např. Salmonella), infekce močových cest, onemocnění dýchacího ústrojí
•skvělý při léčbě gynekologických infekcí
•jako jeden z mála prostředků ničí tzn. zlatého stafylokoka
•chrání žaludeční sliznice a zažívací trakt, pomáhá při léčení žaludečních vředů
•pomáhá i zdravému organismu bojovat s běžnými nepřátelskými viry, bakteriemi, plísněmi
•podpůrně je užitečný i při ztrátě imunity
•namísto lihu je zde použit potravinářský glycerin


:-)


Myslíš toto, Lucku?

http://www.drpopov.cz/detail/50BF1E26-C ... 89DAEB2CC7

Máš s tím nějaké zkušenosti? Moje kamarádka pořád něco hledá pro svoji neteř, která má problémy se zlatým stafylokokem. Lékářům se moc nedaří to dostat pod kontrolu. Ted ji chce nechat dát udělat náhrdelník z onyxu, jestli to by nepomohlo.
:)

Kombucha ..a červený grep.

Příspěvek od Luck » čtv 06. říj 2011 8:23:49

Ty polévkové lžíce při odměřování cukru čaje můžou být lehce vrchovatý.
Původně jsem toho cukru dával dvanáct lžic , postupně jsem skončil na desíti.

Moje osobní finta:
Do ranní kombuchy kterou piju na lačno, vymačkám půl červenýho grepfruitu.
Jeho semínka nevyhazuju. Rozkoušu je (pořádně!) a jím.
Dělá se z nich vzácný, antibioticky působící olej viz:


GREP – EXTRAKT Z JADER:
– vynikající přírodní antibiotikum – při všech případech akutních virových a bakteriálních infekcích
(např. chřipky, vnitřní záněty)
• velmi účinný proti běžným bakteriím způsobujícím průjmová onemocnění
(např. Salmonella), infekce močových cest, onemocnění dýchacího ústrojí
•skvělý při léčbě gynekologických infekcí
•jako jeden z mála prostředků ničí tzn. zlatého stafylokoka
•chrání žaludeční sliznice a zažívací trakt, pomáhá při léčení žaludečních vředů
•pomáhá i zdravému organismu bojovat s běžnými nepřátelskými viry, bakteriemi, plísněmi
•podpůrně je užitečný i při ztrátě imunity
•namísto lihu je zde použit potravinářský glycerin


:-)

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Příspěvek od Bill » stř 05. říj 2011 18:58:30

Paráda, s tím už si vystačím. Mě šlo hlavně o ty provozní věci, příprava, doba zrání a co s Kombuchou dál. Na stránky Stevikomu jsem se z toho důvodu hned kouknul, snad jsem koukal špatně, ale tyhle věci tam nenašel. Tak jsem si řekl, že to zkusím tady, kde mě to mimochodem inspirovalo, abych si Kombuchu vůbec pořídil. Čaj od Grešíka ještě nemám, ani jsem tu značku dosud neznal. Moje partnerka je naštěstí znalejší a ví kam na něj. :)

Kombucha

Příspěvek od Luck » stř 05. říj 2011 18:03:46

Googlit Bille nemusíš.
Stačí se mrknout na ten odkaz, co jsem ti přidal k minulému povídání.
Tam je dostatek "potravy" kterou když postupně vstřebáš, budeš vědět všechno potřebné.

V žádném případě nedolévej zkonzumovanou Kombuchu vodou.
Když máš pocit že Kombucha už není zbytečně sladká a je hotová, (čím kyselejší tím účinnější)
..tak z ní vyndáš houbu a dáš ji zvlášť do sklenice, s trochou hotovýho nápoje.
Předtím ji zkontroluješ (ruce umyté!), očistíš od případných tmavších skvrn,
prostě ji trochu ošetříš, předtím než ji vložíš do nového nálevu.
Ten já dělám následovně:

Do třílitrové zavařovací sklenice dám tak dvě třetiny vody /já ji nepřevařuju/
do té vody dám rozpustit deset polévkových lžic bílého cukru (čím jemnější tím lepší)
Přivedu k varu trochu vody, (kolem půl litru) a dám do ní louhovat dvě polévkové lžíce
toho černého čaje. Já to nechávám louhovat asi čtvrt hodiny.
Získám tak čajový koncentrát (na vojně by tomu řekli "magorák")
který přidám do té sladké vody ve sklenici. Přidám do toho trochu hotového nápoje Kombuchy,
v tvém případě když děláš první várku to bude ten Kombuchový ocet, ve kterém
je ta houba co jsi jí koupil.
Pak to doleju vodou tak, aby voda nepřetekla, až do ní nakonec přidám
tu houbu. Před tím musí být samozřejmě cukr úplně rozpuštěný a všechno
spolu promícháno.
K míchání je třeba něco z kvalitního plastu, Kombucha nemá přicházet do styku s kovem.
Pak se to přikryje prodyšným pláténkem a dá stát někam do klidu, aby na to nesvítilo přímý slunce.
Zima Kombuše nesvědčí, zraje pak pomaleji, ale jinak se nic neděje,
mě kombucha dobře prosperuje i když je docela v chladnu.

Na ochutnávání je třeba také něco z toho plastu, u mne je to naběračka.
Pozor, aby se do ní nedostaly naše bakterie ze slin. To by se jí nemuselo líbit.
Já jsem rád když se můžu napít kdykoliv dostanu chuť, jedna třílitrovka na týden bývá i málo.
Například minulý týden jsem připravil ke zrání dvě láhve a zítra asi udělám další dvě.

Tím chci říct, že zatím co konzumuju hotovou Kombuchu, další se mi "dělá."
V oběhu jsou tedy čtyři láhve, někdy i víc.
Tvořivosti se meze nekladou, rychost zrání může být v každý flašce jiná, podle objemu
a vydatnosti nasazený houby. Na třílitrovku dávám tak dva koláče z těch co se vytvořily
předtím, jak ta houba dorůstá.
Pokud jsi koupil jednu násadu, možná na ní napoprvé tři litry může být dost,
že to neutáhne. Ale já to kdysi zkusil a šlo to. Jenom se halt dělala dýl.
Když jsi nenašel návod, koukni na něj na internetu, ta firma tam asi něco mít bude.

Hlavně se věnuj tomu odkazu co jsem ti tam prve přidal.
Myslím tenhle: http://message.sk/text/kombucha/

To by pro tentokrát bylo všechno.

Čau.

P.S.
Ty už máš ten černej čaj rovnou od Grešíka?

P.P.S.
Tak jsem se teď podíval na tu tvojí firmu Stevikom
a docela tam o Kombuše toho dost píšou.
Viz. http://www.kombucha-praha.cz/


:-)

Nahoru