od Petra » pát 28. zář 2012 15:58:28
Jako dítě jsem špenát nesnášela a nikdo mě nemohl přemluvit, ani donutit, abych ho aspo ochutnala. Úplně mi stačil na rozpoznání, že ho nechci, jeho zápach.
Zato můj bráška ho miloval. Nikdy mu po něm nebylo špatně.
Ted špenát občas jím a docela mi chutná. Myslím, že pomáhá, když se do něho dá trochu mléka, aby se ta nezdravá kyselina štavelová (myslím, že se tak jmenuje) mohla vázat na vápník. Toho železa je v něm na zeleninu poměrně dost, ale ta kyselina štavelová zabranuje jeho vstřebávání ve střevě. Proto ty pokusy ji neutralizovat. Ale jinak má špenát dost jiných zdravých látek. Syrový a obzvláště uvařený špenát se nemá dlouho skadovat, nebot v něm vzniká jedovatý nitrit a to v takovém množství, které je pro děti nebezpečné.
Jako dítě jsem špenát nesnášela a nikdo mě nemohl přemluvit, ani donutit, abych ho aspo ochutnala. Úplně mi stačil na rozpoznání, že ho nechci, jeho zápach. :crazy: Zato můj bráška ho miloval. Nikdy mu po něm nebylo špatně.
Ted špenát občas jím a docela mi chutná. Myslím, že pomáhá, když se do něho dá trochu mléka, aby se ta nezdravá kyselina štavelová (myslím, že se tak jmenuje) mohla vázat na vápník. Toho železa je v něm na zeleninu poměrně dost, ale ta kyselina štavelová zabranuje jeho vstřebávání ve střevě. Proto ty pokusy ji neutralizovat. Ale jinak má špenát dost jiných zdravých látek. Syrový a obzvláště uvařený špenát se nemá dlouho skadovat, nebot v něm vzniká jedovatý nitrit a to v takovém množství, které je pro děti nebezpečné.
:)